Ronde van Linschoten

Voor mij is dit een rondje redelijk dicht bij huis. Wat een mooi stukje Groene Hart is dit toch. De Ronde van Linschoten is een wandelknooppuntenroute van 5,6 kilometer, die start bij de parkeerplaats TOP Landgoed Linschoten, even ten zuiden van afslag Woerden op de A12. Ga je liever met het OV én wil je iets meer wandelen, pak dan vanaf station Woerden het Lange Afstands Wandelpad (LAW) Floris V-pad op, ook richting het zuiden, richting Oudewater. Dan sluit je net onder de A12 door bij knooppunt 88 op deze route aan en kun je kiezen welke richting je hem loopt, om dan dezelfde weg terug naar Woerden te gaan (er rijdt ook een bus). Als je dit doet kom je ook nog eens langs de Zwerfkei, een bekende outdoorwinkel die zeker een bezoekje waard is.

Op de parkeerplaats staat de route goed aangegeven. Maak er een foto van of onthoud de wandelknooppunten, dan gaat het als vanzelf – je moet natuurlijk nog wel zelf je stappen zetten! De wandeling gaat veelal over asfalt, waar in principe ook autoverkeer mogelijk is. Dat is er niet vaak, maar let wel op. Op zonnige dagen zijn er ook veel andere wandelaars en fietsers.

het
voormalige boswachtershuis

Eerst zien we rechts van de weg een mooie rietgedekte boerderij liggen uit 1874 met de naam Virtus Vincit (de deugd overwint). Met leilinden en groene luiken, ik houd daar van. Op de hoek met de Schapenlaan ligt een van mijn favoriete huizen in de omgeving: het voormalige boswachtershuis, gebouwd door de eigenaar van het landgoed en ontworpen door zijn zoon. Tegenwoordig is hier theetuin Linschoten gevestigd. Op mijn wandelmoment niet geopend, maar een ander moment vast wél. De route vervolgt rechtdoor -hier volgen we even het LAW-, hier wordt het gravelpad om na het toegangshek van het Huis te Linschoten over te gaan in een modderige dijk – afhankelijk van het weer natuurlijk, op droge dagen is de dijk ook gewoon droog!

Het landgoed Linschoten omvat 500 ha en is het grootste aaneengesloten landgoed in de Randstad. Het stamt uit de 17e eeuw en is sinds 1969 niet meer in particuliere handen, maar eigendom van een Stichting. Het Parkbos is een oase van stilte en rust en soms opengesteld. Ik herinner me een rondleiding in het parkbos, waarbij we de zichtlijnen leerden kennen en de ijskelder bekeken. Nu loop ik er om de buitenranden van het Parkbos heen, met het bos steeds rechts van me. Het LAW gaat rechtdoor langs de Lange Linschoten naar Oudewater, ‘onze’ wandeling gaat rechtsaf langs akkers en bosjes.

Onderweg loop ik langs de mooie stal van de biologische boerderij Adriana-hoeve, daarnaast ligt de Louise Hoeve waar een Bed&Breakfast is gevestigd en vergaderlocaties. Mooie oude boerderijen, die door jonge ondernemers nieuwe bestemmingen krijgen om ze nog steeds in ere te houden. Op de hoek met de Schapenlaan (ja, alweer de Schapenlaan, het is immers een rondwandeling) gaat de route rechtdoor en even later rechtsaf, waar ook nog overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn. Zelf kies ik er vandaag voor om de Schapenlaan uit te lopen, een beetje omwille van de tijd en een beetje omdat ik nog even rustig wil lopen en niet langs de N-weg. Als je de ronde vervolgt zoals de route beschrijft, kom je door de dorpskern van Linschoten. Dit is echt een prachtig dorp! Daar kun je ook van de horeca gebruik maken bij Het Wapen van Linschoten, waarna je verder via het dorp loopt en op de parkeerplaats uitkomt.

Ik kom uit de Schapenlaan opnieuw langs het huisje met de trapgevels en ben dan al snel weer bij mijn auto terug. Zoals gezegd: voor mij redelijk dicht bij huis, maar zeker ook de moeite waard om even de A12 voor te verlaten!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s