Amsterdam ten voeten uit

Twee maanden eerder had ik een nachtje geboekt in het Leonardo Boutique Hotel, naast het Rijksmuseum in Amsterdam. Helaas bleken de musea dat weekend gesloten vanwege de geldende coronamaatregelen; het geboekte nachtje weg kon echter niet verzet worden. Daarom maakten we een stadswandeling – want is Amsterdam eigenlijk niet gewoon een openluchtmuseum? Op de Wandelzapp (een superhandige app; voor een klein bedrag heel veel wandelingen die góed worden ondersteund) vond ik de wandeling Amsterdam ten voeten uit. Deze loopt van station Amsterdam-Zuid naar Amsterdam-Centraal, heeft een lengte van 10 kilometer en vermijdt de drukke gebieden als Kalverstraat en Dam.

We wandelen door de deftige Minervalaan, met een parkachtige middenberm en luxe villa’s. Daarna volgt het Plan Zuid van Berlage met luxe appartementen in mooie bouwblokken (voor zo ver bouwblokken mooi kunnen zijn natuurlijk, maar mensen moeten ook ergens wonen, er kan niet overál natuur zijn!); ik lees in de app dat dit plan uit 1920 stamt.

Er staat een aan aantal marktkraampjes met diverse levensmiddelen en er is een barista-kar. Koffie hadden we bij station Amsterdam-Zuid al op, dus we laten het even zo.

We passeren het Amsterdams Lyceum uit 1920, een typisch voorbeeld Amsterdamse Schoolstijl. Ik weet dit natuurlijk niet allemaal uit m’n hoofd, het roept echter wel herinneringen op aan de tijd dat ik op een architectenbureau werkte! Ook zo’n plek waar ik normaal niet zou komen.

De horeca is nog gesloten vanwege de coronamaatregelen. Wildplassen mag niet binnen de bebouwde kom, dus als ik bij het Valeriusplein ineens openbare toiletten zie, reageer ik vrij verheugd. Er blijken echter een nagelstudio en een haarstylist in gevestigd te zijn! We komen het Vondelpark in via een ‘achteringang’. Het is natuurlijk kaal in januari, de rozen in het rosarium lijken nu allemaal op elkaar en het is modderig, toch kun je je goed voorstellen hoe dit in het voorjaar en zomer er uit ziet. We nemen ons voor dan nog eens terug te gaan. Op dit moment, op vrijdagmiddag, is het niet zo druk. Zaterdagmorgen lopen we er nog eens in, dan vanuit de ‘hoofdingang’ en is het wat drukker. Het park wordt gebruikt door de Amsterdammers voor een rondje met de hond of met de baby in draagzak, voor het lopen met een koffiebeker in je hand, voor hardlopen of skeeleren. Of gewoon heerlijk vogels voeren.

© Els van der Vlist

Via de Jordaan en de grachten lopen we langs de Haarlemmerdijk naar het IJ en de achterkant van het Centraal Station. Hier en daar hebben we een extra ommetje gelopen, af en toe regende het, we hebben boterhammen op bankjes zitten eten onderweg om uit te rusten. Bij het station is het heel fijn om met de metro razendsnel naar het Leidseplein te reizen, waar we 800 meter lopen naar ‘ons’ hotel. Ondanks onze goedkope boeking via een veilingsite worden we met égards ontvangen, hebben een niet heel grote maar chique kamer, voorzien van chocolaatjes en snoepjes op het bed mét handgeschreven welkomstkaartje!

Hoewel ik vooral in de natuur wandel, heeft een stadswandeling een heel eigen dynamiek die ik ook kan waarderen. Ik houd zelfs een beetje van deze stad!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s